Brandbeveiliging
Brandbeveiliging bestaat uit alle voorzieningen en maatregelen die u zou kunnen nemen om het uitbreken en de gevolgen van brand te voorkomen en op te lossen. Om de brandveiligheid te verhogen zijn er een aantal dingen die u kunt doen zoals het plaatsen van een rookmelder, brandalarm, CO melder en het aanschaffen van blusmiddelen. Wilt u de branddetectie, brandpreventie en daarmee de brandbeveiliging in uw woning of bedrijf verbeteren? Wij zijn een landelijk netwerk van specialisten op het gebied van brandpreventie. Via het contactformulier vraagt u bij ons kosteloos en geheel vrijblijvend offertes aan. Door ze te vergelijken kunt u altijd voor de installateur met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen.
Rookmelder
Een rookmelder als branddetectie is in staat het dodenaantal bij woningbranden drastisch te verminderen. Een optische rookmelder zendt een lichtbundel uit naar een lichtgevoelige cel. Het licht wordt verstrooid op het moment dat er rook in de lichtbundel terechtkomt. Wanneer een rookmelder rook signaleert dan zendt deze een piepend brandalarm uit. Dankzij de branddetector wordt een beginnende brand op tijd gesignaleerd en de brandweer op tijd ingeschakeld. Het is mogelijk om een rookmelder te koppelen aan een alarmcentrale. De hulpdiensten worden automatisch ingelicht wanneer het brandalarm afgaat zodat de hulpdiensten snel arriveren. In vele gewesten is het plaatsen van een rookmelder in een woning verplicht om aan de brandveiligheid te voldoen.
Gratis offertes vergelijken
CO melder
Ieder jaar vinden er circa 10 sterfongevallen als gevolg van een CO-vergiftiging plaats. Ongelukken met een dodelijke afloop gebeuren vooral in slecht verluchte en kleine ruimtes. Om dit te voorkomen is het verstandig om regelmatig te verluchten, bovendien is het mogelijk om een CO melder installeren. Bij het verbrandingsproces van een gasboiler of kachel is het mogelijk dat er koolstofmonoxide ontstaat. Wanneer koolstofmonoxide aanwezig is in een ruimte dan detecteert de CO melder dit. De CO melder geeft een signaal als de koolstofmonoxide een bepaalde drempel in bepaalde tijd overschrijdt. Op het moment dat de CO melder afgaat dient u zo snel mogelijk de ruimte te verlaten.
Brandalarm
Vuur is in staat zich binnen een mum van tijd te verspreiden. Dit maakt branddetectie en brandpreventie erg belangrijk. Een brandalarm is een veel voorkomende branddetector. Op het moment dat er rook wordt gedetecteerd, treden er (externe) sirenes in werking. Het brandalarm stuurt daarmee een waarschuwing naar hulpdiensten en contactpersonen. Een brandalarm staat daarom ook wel bekend als een rookmelder aangesloten op een alarmsysteem. De branddetector heeft twee grote voordelen. U wint cruciale tijd omdat contactpersonen en hulpdiensten automatisch worden ingelicht. Het andere voordeel van de branddetectie is dat uw woning of bedrijf beschermd is zelfs wanneer u afwezig bent. Deze branddetector draagt zeker bij aan de brandveiligheid.
Sprinklerinstallatie
Een andere vorm van branddetectie en brandpreventie is een sprinklerinstallatie. Een sprinklerinstallatie is belangrijk in de brandbeveiliging van uw bedrijf. Een sprinklerinstallatie is niet in staat een complete brand te blussen, maar kan deze wel signaleren en beheersen. Vuur wordt in de meeste gevallen goed onder controle gehouden omdat sprinklers in werking treden bij een beginnende brand. Ze werken lokaal waardoor de waterschade beperkt blijft. Door de juiste afstanden te berekenen en het juiste debiet in te stellen worden brandharen optimaal onder controle gehouden. U hebt de keuze uit verschillende sprinklers. Een brandexpert kan beoordelen welke sprinklerinstallatie het meest geschikt is als brandpreventie in de brandbeveiliging van uw bedrijf.
Brandbestrijding
Na branddetectie is brandbestrijding erg belangrijk bij de brandveiligheid. Er zijn een aantal blusmiddelen die u in huis of in bedrijven zou kunnen inzetten voor brandbestrijding. De blusmiddelen kunnen kleine branden blussen maar grote branden zullen ze alleen vertragen. Het is daarom verstandig om bij het gebruik van blusmiddelen, altijd nog een brandweer te bellen. Eén van de blusmiddelen die u kunt gebruiken bij brandbestrijding is een brandhaspel. Een brandhaspel is een brandslang die is aangesloten op de waterleiding. Een brandhaspel wordt ingezet om in grote ruimtes branden te blussen of vertragen. Een brandhaspel is niet geschikt voor het blussen van brandende vloeistoffen of elektrische branden.
Brandblusser
Een brandblusser kan zowel in uw woning als in uw auto gebruikt worden. U hebt de keuze uit verschillende soorten brandblussers: poederblussers, schuimblussers of een brandblusser op basis van koolstofdioxide. Een brandblusser op basis van poeder is vooral geschikt voor ruimtes met daarin veel gassen, vloeibare stoffen en textiel of papier. Het blussend vermogen is groot, maar de nevenschade ook en het schoonmaken van het restpoeder is een grote klus. Een schuimblusser vindt u vaak in bibliotheken, scholen en kantoren. U kunt een schuimblusser gebruiken bij het blussen van vloeibare en brandende vaste stoffen, maar niet bij gassen. Een CO2 brandblusser is het meest geschikt voor een ruimte met elektrisch apparatuur.
Branddeken
Eén van de meest bekende blusmiddelen is een branddeken. Met een branddeken is het mogelijk om kleine branden te doven of om brand op de kleding van een persoon te doven. Een branddeken sluit de zuurstoftoevoer af waardoor het vuur dooft. Houd er bij het aanschaffen van een branddeken rekening mee dat het voldoet aan de Europese kwaliteitsnorm EN 1869:1997. Het doven van een brand met behulp van een branddeken gaat erg eenvoudig. Verwijder de verpakking van het branddeken en wikkel het deken om uw handen. Dek het brandende voorwerp of de persoon helemaal in en zorg ervoor dat het voorwerp geen zuurstoftoevoer krijgt. Wacht vervolgens tot het vuur is gedoofd en de hitte is verdwenen.
Keuring brandblussers
Om de brandveiligheid te waarborgen zijn bedrijven verplicht om brandblussers te keuren volgens het algemeen reglement van de arbeidsbescherming. De keuring moet plaatsvinden volgens de NBN S 21-050 norm. Een professional moet deze keuring doen, hij weet precies waar hij op moet letten. De keuring en het onderhoud van brandblussers moet jaarlijks gebeuren om zeker te weten dat ze bijdragen aan de brandveiligheid. Een brandblusser die privé wordt gebruikt in verband met de brandveiligheid heeft geen verplichte keuring. Deze checkt u eenvoudig zelf door te kijken of er nog voldoende druk is. Hou regelmatig de brandblusser eens ondersteboven en controleer of de drukmeter nog in het groen staat.
Gratis offertes vergelijken
U begrijpt dat brandbeveiliging erg belangrijk is in uw woning of bedrijf. Er zijn vele manieren van branddetectie, brandpreventie en brandbestrijding. Bent u op zoek naar iemand die u kan helpen bij de brandbeveiliging van uw woning of bedrijf? Wij zijn een netwerk van specialisten op het gebied van brandpreventie. Via ons offerteformulier vraagt u kosteloos en geheel vrijblijvend verschillende offertes aan. Door ze te vergelijken kunt u altijd voor de specialist met de beste voorwaarden en de laagste prijs kiezen. Ook met vragen over brandpreventie, branddetectie en brandbeveiliging bent u bij ons van harte welkom. Wij helpen u graag bij het realiseren van de brandveiligheid in uw huis of bedrijf!